Om kören

Sommaren 2008 önskade Rock-Off en kör till festivalens slutnummer. Kören skulle sjunga "O Fortuna”-  första satsen ur Carl Orffs Carmina Burana. Den 26 juli 2008 vid midnatt dirigerade jag 60 fantastiska sångare på Torgets jättescen till TV4:s midibakgrund med spektakulära fyrverkerier på Mariehamns natthimmel. 

Där föddes Projektkören.


Här får alla körsångare på Åland (och utanför) möjlighet att sjunga med i en kör oberoende av erfarenhet och notkunskap. Det viktiga är att varje sångare kan hålla sin stämma och sjunga rent. Även om vi till en början arbetar med noter så finns alltid stämfiler för den som vill lära sig stämman genom lyssning.

Eftersom vår verksamhet bygger på olika projekt kan sångarna själva välja vilket projekt som tilltalar just den gången. Vi har framfört projekt av olika slag: A Tribute to Duke Ellington, A Tribute to Queen, En värld full av liv (Lejonkungen), Syrakusas öga, och Elvis. Till varje föreställning anlitas professionella musiker och en audition hålls för solister och dansare. Vi anlitar kapellmästare, scenograf, regissör och tekniker som sköter ljud och ljus. Här skapas ständigt nya mål, nya idéer, ny musik och nya vänskapsband knyts. Ibland samarbetar vi med en annan kör, ibland reser vi utanför Åland och framför vår föreställning. Här jobbar vi hängivet med ett projekt i taget, och sedan väljer man själv om man som körmedelem tar paus i nästa projekt.

Här sjunger körrävar och nyutsprungna sångrosor tillsammans. Ung eller gammal, stadsbo eller lantis. Det viktiga är att vi har roligt tillsammans, håller en positiv anda och hjälper varandra i arbetet att skapa bra musik.

Eftersom kören håller ett relativt snabbt övningstempo så krävs att körsångarna håller en viss nivå. Därför genomförs ett litet sångprov med nya medlemmar.

Skriv ett mail till projektkoren@aland.net om du är intresserad att komma med och sjunga så skickar vi information!

Ålands Projektkör samarbetar ibland med andra körer som t.ex. Tonfallet (Jakobstad), ÅMI (Åland) och Song of Joy (Bengtsfors). Körerna håller då konsert på varandras hemorter.

Välkomna med i gemenskapen!

Johanna Grüssner
grundare, dirigent och producent
Ålands Projektkör