Vi vandrande själar och Förklädd gud

Ålands Projektkör framför en konsert i två avdelningar med Vi vandrande själar och Förklädd gud med storkör, Stockholms symfoniorkester, professionella solister och recitatör på Åland den 25 och 26 mars 2023.

 

Del 1: Vi vandrande själar – Jack Mattsson / Lars Huldén

Konsertens första avdelning blir den åländska sviten ”Vi vandrande själar” för kör och orgel av åländska kompositören Jack Mattsson. Sviten skrevs 1995 inför kyrkomusikfesten i Karleby och bygger på andliga folkmelodier från de svenska bygderna i Finland, ett melodimaterial som varit nästan helt okänt. Materialet är hämtat ur Folkkulturarkivets samlingar, där det fram till 1992 visserligen har varit omsorgsfullt arkiverat, men legat helt bortglömt och oanvänt. Sviten är skriven för kör och orkester och presenterar sex andliga visor i original melodiversion. Texten är skriven av Lars Huldén, som också varsamt har bearbetat och kompletterat det på många ställen bristfälliga textmaterialet.

Jack Mattson var en hyllad kompositör som skrivit flera stora verk, bl.a. musikteatern Katrina. Jack Mattson fick flera priser för sina verk men gick bort allt för tidigt. Ålands Projektkör ser fram emot att få hylla den åländska kompositören i ett av hans vackraste verk.

 

Del 2: Förklädd Gud – Lars-Erik Larsson / Hjalmar Gullberg

Tillsammans med Stockholms Symfoniorkester, två professionella åländska operasångare samt recitatör framför vi Lars-Erik Larssons ”Förklädd gud” den 25 och 26 mars 2023.

Kompositören Lars-Erik Larsson komponerade musiken till Hjalmar Gullbergs text ur diktsamlingen Kärlek i tjugonde seklet. Gullbergs idyll tar sin utgångspunkt i ett motiv från antik mytologi om guden Apollon, dömd att uppträda som människa i ett år och tjäna som dräng hos kungen. Sviten ”Förklädd gud” hör till Larssons nyromantiskt orienterade produktion och är ett av den svenska konstmusikens mest älskade verk.

 

Johanna Grüssner – dirigent och producent

Jan Ridell – konsertmästare

Sofie Asplund, Åland - sopran

Philip Björkqvist, Åland - baryton

Nicklas Lantz – recitatör

Kaj-Gustav Sandholm - orgel

Faktaruta

När? 25 mars 2023 kl. 18.00 och 20.00 och 26 mars kl.15.00

Bild
Johanna Grüssner. Foto Marcus Boman
Johanna Grüssner
Producent och dirigent
Bild
Nicklas Lantz
Nicklas Lantz
Mannen
Jan Ridell
Konsertmästare
Sofie Asplund
Sopran
Philip Björkqvist
Baryton
Kaj-Gustav Sandholm
Orgel
Artiklar