Syrakusas öga

"Min kropp är min och min själ är fri", ber den unga Lucia, Crina Roman och Ann-Irene Dahlgren som Lucias mamma sjunger att hon skall skydda och värna henne. 

När Ålands Projektkör 2017 satte upp Syrakusas öga sattes många känslor i rullning. Publiken rördes in i själen när tankarna gick till alla flickor, alla kvinnor genom årtusenden som inte fått bestämma över sina kroppar eller sina liv. En berättelse mot våld och förtryck, om tro och hopp och systerskap.


I den gamla italienska visan Santa Lucia är första strofen en inbjudan att stiga ner i en lätt fiskebåt vid stadsdelen Santa Lucias hamn, allt medan månen strålar och vattenspegeln krusas av västliga vindar. Gluntarnas fader Gunnar Wennerberg hörde sången på en resa till Neapel år 1852 och tog med sig melodin till Sverige där Sigrid Elmblad respektive Arvid Rosén sedermera skrev de texter vi nu sjunger i luciatider. Syrakusas öga är inte berättelsen om hur luciatraditionen kom till Norden. Inte heller är det den traditionella luciakonserten med de käraste luciasångerna.

Syrakusas öga är i blandad musikalisk och ny dramatisk dräkt legenden om den modiga flicka som på 200-talets Sicilien kämpade mot fattigdom, förföljelse och förtryck. Hon som stark i sin tro, sin förbjudna kristna tro, vågade gå emot konventionerna, välja sin egen väg som kvinna, stå upp emot överheten och ta parti för de svaga i samhället, om det så kostade henne livet.

Det finns ett ljus i berättelsen som växer sig större än sorgen och smärtan. Tron och hoppet finns där förstås, liksom tilliten och kärleken, men framför allt - det starka systerskapet.

Ålands projektkör fick publiken att gunga en stund på de lynniga vågorna kring dåtid och nutid, under den stjärnhimmel som förenar oss människor där den välvilligt sträcker sig över tid och rum, från Mariehamn på Åland till Lucias Syrakusa på Sicilien.

Foto: Marcus Boman

Faktaruta

  • Syrakusas öga på Alandica, 2016 och 2017
  • I rollerna: 
    • Shirin Golchin
    • Leonarde Brändström
    • Nicklas Lantz
    • Ann-Irene Dahlgren
    • Parva Pirzadeh
    • Crina Roman
Bild
Johanna Grüssner. Foto Marcus Boman
Johanna Grüssner
Producent och dirigent
Bild
Isabella Grüssner-Sarling, Foto Marcus Boman
Isabella Grüssner-Sarling
Manus och regi
Bild
Michael Ottosson
Michael Ottosson
Kapellmästare
Bild
Gunilla Nilsson
Gunilla Nilsson
Kläder och scenografi
Shirin Golchin, Lucia
Solist
En väldigt gripande historia som är högst aktuell idag. Kören är magisk!
Bild
Lucia. Foto Marcus Boman
Ann-Irene Dahlgren
Solist och körmedlem
Att sjunga i projektkören är underbart roligt. Då solister söktes till "Syrakusas öga" sökte jag rollen som Lucias mamma Euthycia - och jag fick den! Det var utan tvekan med skräckblandad förtjusning jag började öva in rollen. Utan körens uppmuntran, kärlek och stöd hade det aldrig gått! En upplevelse jag inte velat vara utan.
Bild
Foto: Marcus Boman
Artiklar